Hírek

Az erdélyi kulturális és tudományos örökség a világhálón

világháló okostelefonon

A közelmúltban avatták az Erdélyi Múzeum-Egyesület Digitális Adattárát. Az egyesület a világháló adta előnyöket kihasználva igyekszik elérhetővé tenni a tudósok hagyatékából, levéltári anyagokból, kéziratokból, könyvekből és fotókból álló gyűjteményének jelentős részét.

Az  EME arra törekszik, hogy regionális partnerként európai szintű digitalizációs programokba is bekapcsolódjon, és adatait az Europeana portálon keresztül is elérhetővé tegye, segítve ezzel a kutatók munkáját.

 

ELLOPTÁK A CODEX CALIXTINUST

Vélhetően évekkel ezelőtt július 3-án tulajdonították el Santiago de Compostela székesegyházából a szinte felbecsülhetetlen értéket képviselő kötetet. A nagyméretű, gazdagon díszített könyv prédikációkat, többszólamú énekek kottáit tartalmazza, és ami igazán különleges, gyakorlati kalauzul szolgált a zarándokok számára. A kódex a XII. század közepén, Szent Jakab kultuszának kialakulása táján íródott, így az El Camino első leírásának tekinthető. A videón a könyv néhány lapját láthatják. Reméljük, mielőbb megkerül ez a pótolhatatlan műkincs!

 

„A HALÁSZ MÁR ÖREG VOLT…

…kis csónakján egyedül halászott a tengeren, a Golf áramlat mentén, s immár nyolcvannégy napja, hogy nem fogott semmit.” 50 éve, 161. július 2-án huny el e sorok írója, a Nobel-díjas Ernest Hemingway. Életműve középiskolai tananyag és valóban veszít az, aki nem olvasta a Búcsú a fegyverektől-t vagy éppen az Akiért a harag szól-t. Műveinek megítélése ma már nem egyértelmű. Tegyenek próbát, olvassák újra, alkossanak véleményt!

 

What's your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Comments are closed.